Strona główna PORADY Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli ze stali nierdzewnej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli ze stali nierdzewnej

46
0
wybor-mebli-ze-stali-nierdzewnej

Meble ze stali nierdzewnej niezmiennie pozostają najczęstszym wyborem restauratorów. Dobrze wpisują się w założenia zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Są łatwe w utrzymaniu czystości, a przy tym nie pochłaniają zapachów czy smaków. Trudno uszkodzić je w codziennej pracy ostrymi narzędziami, a w dłuższej perspektywie również tłuszczem czy wilgocią. Czym kierować się, kupując meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej?

Wybór mebli do wyposażenia restauracji jest bardzo duży. I choć na sali liczy się przede wszystkim wygoda i estetyka, to na zapleczu priorytetem jest funkcjonalność i bezpieczeństwo. Trudno zaprzeczyć, że najbardziej praktyczne są meble kuchenne ze stali nierdzewnej, które cechuje wyjątkowy minimalizm oraz pojemność. Inną zaletą mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej jest ich wyjątkowa wytrzymałość. Można na nich kroić, kłaść gorące garnki, a nie ulegną zniszczeniu czy odkształceniu. Nawet kontakt z kwasami i środkami chemicznymi nie zmieni ich właściwości – podkreśla ekspert reprezentujący sklep Technica.pl.

Jakie meble nierdzewne do restauracji kupić?

Wykorzystując właściwości stali, producenci proponują różne meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej należą do nich:

  • baseny gastronomiczne,
  • blaty i stoły ze stali nierdzewnej, 
  • nadstawki nierdzewne,
  • szafy i szafki ze stali nierdzewnej,
  • regały ze stali nierdzewnej,
  • podstawy,
  • wózki kelnerskie i transportowe,
  • okapy,
  • umywalki.

Dzięki takiej różnorodności, inwestorzy mogą samodzielnie i swobodnie kreować wnętrze swojej kuchni. Przy projektowaniu przestrzeni warto wydzielić strefę do przygotowywania dań, ich serwowania oraz sprzątania. Naczelną zasadą jest ergonomia. Z wykorzystaniem mebli kuchennych ze stali nierdzewnej to zadanie staje się łatwiejsze, ponieważ poszczególne elementy, czyli regały, baseny, szafki ze stali nierdzewnej dostępne są w różnych kształtach oraz rozmiarach.

Aranżacja kuchni z pomocą mebli ze stali

Liczy się materiał, z jakiego zrobione są meble, a także ich rozmiar. W kuchni powinno być wystarczająco dużo przestrzeni dla wszystkich pracowników. Wyposażenie – meble i sprzęty, z których korzystają w swojej codziennej pracy, musi zapewniać im wygodę oraz bezpieczeństwo. Nie ma zatem mowy o chwiejnych regałach, niestabilnych stołach czy awaryjnym sprzęcie AGD. Zaplecze kuchenne musi być nowoczesne, a także przestronne. Nawet w małej kuchni można stworzyć takie wrażenie, wybierając wysokie regały ze stali nierdzewnej czy głębokie szafki ze stali nierdzewnej.

Równie ważny jest blat roboczy służący do przygotowywania poszczególnych składników potrawy. Siekanie, krojenie, porcjowanie na stole ze stali nierdzewnej pozwala na precyzyjną obróbkę, bez ryzyka uszkodzenia blatu. Zapachy mięsa, warzyw, owoców nie mieszają się ze sobą, zachowując pełnię wartości odżywczych. Stół ze stali nierdzewnej może stanąć przy ścianie, jak również pełnić rolę wyspy w przypadku większych kuchni. 

Na co zwracać uwagę, kupując meble ze stali?

Ostatnim, ale szczególnie istotnym kryterium przy zakupie mebli ze stali jest sprawdzenie oznaczeń, jakie posiadają. W polskich standardach funkcjonują następujące normy:

  • Polskie Normy PN, 
  • Europejskie EN 10088, 
  • Amerykańskiej AISI, 
  • Rosyjskiej GOST,
  • Niemieckiej DIN. 

Powyższe normy przekazują inwestorom ważną informację na temat zawartości materiałów, z jakich wykonana została stal. Np. zapis 18/10 oznacza 18% zawartości chromu i 10% zawartości niklu. To oznaczenie obowiązuje wszystkie meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej.