Strona główna PORADY Jakie oświetlenie do kuchni wybrać?

Jakie oświetlenie do kuchni wybrać?

148
0
jakie-oswietlenie-do-kuchni

Spędzamy w niej większość swojego czasu – przygotowując obiad dla rodziny, próbując nowych przepisów, sprzątając po kolacji z przyjaciółmi i robiąc poranną, ciepłą kawę. Kuchnia często nazywana jest sercem domu – nic dziwnego, skoro planując i aranżując to wnętrze, skupiamy się tak mocno na jego funkcjonalności i estetyce. Oprócz takich aspektów jak pojemna lodówka, wytrzymały blat i położenie zmywarki, umieszczamy kontakty i dobieramy idealne oświetlenie. Wbrew pozorom, to właśnie w tym pomieszczeniu oświetlenie jest wyjątkowo ważne i należy zaplanować je z rozwagą i starannością.

Obecnie odchodzi się już od jednego źródła światła, które po rozproszeniu nie dociera we wszystkie zamarki pomieszczenia. Co w takim razie będzie najlepszym wyborem w Twojej kuchni? Sprawdź propozycje przygotowane przez sklep in360.pl.

Punkty świetlne

Najważniejsze, w planownaiu swojego oświetlenia, jest zlokalizowanie przyszłych punktów świetlnych. Oczywistym wyborem większości z nas będzie światło górne – najczęściej w postaci jednego punktu zamkniętego w kloszu. Do pomieszczeń większych wybieramy panele z kilkoma kinkietami, o dowolnej regulacji. Dzięki temu światło pada w sposób nieregularny i nieskierowane jest w jeden, centralny punkt pomieszczenia. Najlepszym rozwiązaniem będzie klosz, który pozwoli odbijać światło od sufitu, po czym naturalnie je rozproszy po całym wnętrzu.

Po drugie – coraz częściej sugeruje się, aby oświetlać również blat. To za pomocą tego światła jesteśmy w stanie przygotowywać najbardziej złożone dania czy dekoracje na świątecznym cieście. Światło skierowane bezpośrednio na deskę kuchenną stwarza optymalne warunki do codziennego urzędowania w kuchni. Liczba dodatkowych punktów świetlnych nad blatem powinna być uzależniona od jego długości i od pozostałych punktów, zlokalizowanych w kuchni. Optymalnie uznaje się, że cztery żarówki oświetlą blat długości 3 metrów. Pamiętaj, aby w wyborze unikać mocnych i zbyt intensywnych punktów – mogą one oślepić domowych kucharzy.

Po trzecie – oświetlenie nad kuchenką, najczęściej montowane wraz z okapem. Jego zadanie polega na odprowadzaniu uporczywych zapachów oraz oświetlaniu centralnego punktu. Jeśli więc zaglądasz do garnka i nie widzisz dania, nad którym pracujesz, najpewniej jest to wina braku okapu z takim, punktowym i regulowanym oświetleniem.

Po czwarte – oświetlenie górne stołu i części jadalnej. Jeśli do kuchni przylega bezpośrednia część z głównym stołem i krzesłami, pamiętaj aby oświetlić dokładnie ten punkt swojego domu. To w tym miejscu będziesz spędzać długie wieczory na rozmowach i podczas świąt. W tym punkcie światło może być delikatniejsze i skupione na jednym punkcie. Aby osiągnąć taki efekt, wybieraj  długie klosze, opadające naturalnie tuż nad częścią jadalną.

Po piąte – inne punkty, będące elementem wystroju danego wnętrza. Najczęściej spotyka się listwy przypodłogowe lub przyblatowe, które dodatkowe oświetlają wnętrze i dbają o jego klimat. Innym, równie popularnym rozwiązaniem są nisko zawieszone klosze nad barkiem lub wyspą kuchenną.

Jeśli zdecydujesz się na światło kolorowe, pamiętaj, iż jest to dodatek i nie może przyćmić głównej barwy światła we wnętrzu. W innym wypadku nasz wzrok będzie szybko się męczył i doświadczał nienaturalnych bodźców. Jeśli więc planujesz podświetlić gablotkę w danym kolorze, skoncentruj strumień światła na tą konkretną półkę lub szafkę. Unikaj mieszania kilku, kontrastujących barw.

Barwa światła

Oprócz rozplanowania samych punktów świetlnych, ważna jest także sama barwa światła. Obecnie producenci klasyfikują ją jako ciepłą lub zimną.

Zimna, jak sama nazwa wskazuje, ma w sobie zimne tony – głównie biel i szarość. Ciepłe światło opiera się na żółci i pomarańczy. Ze względu na popularność i naturalność, zdecydowanie cześciej zaleca się wybór tej drugiej barwy. Takie źródło światla tworzy przyjazny klimat, kreując niepowtarzalny i przytulny efekt. Co więcej, badania pokazują, że w ciepłej barwie dania wyglądają apetyczniej.

Efekt ciepłego światła uzyskamy zarówno za pomoą żarówek, jak i świetlówek czy lampy LED. Wybierając odpowiednie źródła światla sprawdzaj etykiety na opakowaniu, które klasyfikują je jako zimne lub ciepłe właśnie. Tempretaura barwowa posiada przedrostek TC i mierzona jest według stopni Kelvina. Ciepło światło ma około 33000 K, a zimne powyżej 5000K. Podczas zakupu zwróć uwagę na parametr Ra, czyli wskaźnik oddawania barw. Maksymalna wartość 100 utożsamiana jest ze światłem dziennym, dlatego też eskeprci i architekci proponują najczęściej Ra w wartości około 80.